top of page

Як не зашкодити здоров'ю: правила користування кондиціонером

Досить поширеним є міф, що кондиціонер є дуже шкідливим приладом, особливо для здоров'я маленьких дітей.

Оскільки у більшості з нас дане досягнення цивілізації з'явилось вже у дорослому віці, і немає досвіду застосування його в дитинстві, то ми інстинктивно хвилюємось, щоб діти не застудились, перебуваючи у приміщенні, де працює система кондиціонування.


Як і кожен побутовий прилад, кондиціонер має свої переваги і недоліки.


Переваги кондиціонера:

  • можливість поступового охолодження повітря влітку;

  • обігрів в міжсезоння;

  • очищення повітря від бактерій, пилу і алергенів;

  • іонізація повітря.

Недоліки:

  • часто надмірне пересушення повітря;

  • висока ймовірність простудних захворювань;

  • неефективне очищення повітря, якщо фільтри забруднені.

Існує декілька простих правил, дотримуючись яких, Ви зможете використовувати всі плюси сучасних спліт-систем і ніколи не відчути на собі іх мінуси.

  1. Охолоджувати повітря в приміщенні потрібно плавно (поступово). Для початку різниця із температурою повітря на вулиці повинна становити не більше +5°.

  2. Оскільки кондиціонер сушить повітря, підтримуйте вологість в діапазоні 40-60%, за необхідності використовуючи зволожувач повітря.

  3. Слідкуйте, щоб потік охолодженого повітря не був спрямований на зони перебування дітей чи дорослих. Краще спрямовувати потік повітря вздовж стелі, створюючи ефект холодного душу.

  4. Пам'ятайте, що кондиціонер лише охолоджує і очищує повітря в кімнаті, але не збагачує його киснем. Регулярне провітрювання обов'язкове.

  5. Не забувайте про своєчасне технічне обслуговування і заміну/чищення фільтрів.



Щоб уникнути частих простудних захворювань у дітей, батьки повинні адаптувати організм дитини до температурного режиму кондиціонера з перших років життя. Чим молодший вік дитини, тим легше проходить її звикання до кондиціонованого повітря в приміщенні. І тим легше організм переносить перепади температури. Тому коли дитина застудилась, зайшовши зі спеки в охолоджене кондиціонером приміщення, не потрібно звинувачувати прилад, а загартовувати організм дитини. Тому саме правильне і обережне використання кондиціонера забезпечить Вам гарне самопочуття, комфортний мікроклімат в оселі і не зашкодить здоров'ю Ваших рідних.

bottom of page